BAB Academy

Professionalisering van academici in het PO

De BAB Academy is een professionaliseringsprogramma met een únieke combinatie: aanbod op academisch niveau én tegelijkertijd tools om deze academische kennis toe te passen in jouw dagelijkse onderwijspraktijk op school. Er wordt momenteel hard gewerkt aan de realisatie en invulling van het programma. Daarvoor voeren we gesprekken met verschillende (belanghebbende) partijen en onderwijsorganisaties. Tijdens het BAB congres wordt de BAB Academy gelanceerd en vanaf dat kun je je inschrijven. Het streven is om in september 2019 te starten.

Wil je nu al meer informatie over de inhoud van de BAB Academy? Mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Waarom een BAB Academy?

Het op maat professionaliseren van leerkrachten is belangrijk, omdat leerkrachten verschillen in ontwikkelbehoeften. Als academische leerkracht heb je tijdens je opleiding(en) veel praktische, maar ook academische kennis en vaardigheden verworven. Het zou goed zijn als je al die kwaliteiten kunt blijven ontwikkelen en up-to-date kunt houden. Bestaande studiedagen, training en bijscholingen voor leerkrachten in het basisonderwijs zijn echter in de meeste gevallen niet gericht op jouw voorkennis of vaardigheden. Om dit gat te dichten, is de BAB Academy opgezet.

Door het aanbieden van passende professionaliseringsactiviteiten aan academische leerkrachten, kan ervoor worden gezorgd dat zij werkzaam blijven in het basisonderwijs. Met hun vaardigheden, kennis en kwaliteiten kunnen academische leerkrachten een bijdrage leveren aan de ontwikkeling en verbetering van het basisonderwijs. Ook kunnen zij de brug vormen tussen onderwijs en onderzoek, dat van belang is voor een goede kennisinfrastructuur in het (basis)onderwijs. Met al deze vaardigheden dragen academische leerkrachten bij aan een blijvende kwaliteitsimpuls in het basisonderwijs waar de hele Nederlandse maatschappij profijt van heeft. Bovendien is het behoud van de academische leerkracht in het basisonderwijs van essentieel belang gezien het lerarentekort en de actuele status van het lerarenberoep.