E-mailAfdrukkenExport ICS

BAB congres

Evenement

Titel:
BAB congres
Wanneer:
za, 8. april 2017, 11:30 h - 18:00 h
Locatie:
Utrecht,
Categorie:
Bijeenkomst BAB
Gemaakt door:
Hannah Bijlsma

Omschrijving

Het eerste congres voor en door academici in het basisonderwijs!

Werk jij binnen het basisonderwijs met een academische achtergrond? Heb je behoefte om andere academici uit het basisonderwijs te ontmoeten en werkervaring en kennis te delen? Wil je ook horen hoe bestuurders, schoolleiders en academische leerkrachten denken over de meerwaarde, kansen en carrièreperspectieven van onze beroepsgroep? Lijkt het je interessant om workshops bij te wonen over hoe je een leraar wordt met lef, over onderzoeksmatig werken in de praktijk, over hoe academici hun krachten kunnen bundelen of over het up-to-date houden van wetenschappelijke kennis door open-access?

Programma:

11:30-12:00 Inloop met koffie/thee
12:00-13:00 Opening en keynote met Ad Verbrugge
13:00-13:30 Lunch en inspiratiemarkt
13:30-14:00 Lezing Onderwijs Coöperatie over lerarenregister (Aad van der Grift)
14:10-15:00 Workshopronde 1
15:10-16:00 Workshopronde 2

Afsluitende borrel

 

Locatie:
Onderwijs Coöperatie
Arthur van Schendelstraat 600, Utrecht (op loopafstand van het CS).

Als lid van BAB kun je gratis naar het congres. Ben je geen lid van BAB? Dan betaal je 10 euro entree.
Er wordt gezorgd voor een heerlijke lunch!

 

Keynote door:
Ad Verbrugge
Ad Verbrugge (1967) is filosoof, muzikant en onderwijskundige. Hij is verbonden aan het Centrum Èthos van de Vrije Universiteit, is oprichter van Beter Onderwijs Nederland, en samen met Clairy Polak tv-presentator van Het Filosofisch Kwintet. Tijdens ons congres verzorgd Ad de Keynote, waarin hij ingaat op het spanningsveld tussen onderwijswetenschap en praktijk. Hij stelt prikkelende vragen en laat je als toehoorder meeslepen in een inspirerende lezing over hoe deze twee gecombineerd kunnen worden op de werkvloer.

 

Workshopaanbod
Hieronder vind je informatie over de workshops die aangeboden worden. 

Workshop 1:
Leraren met Lef - 'onderzoek van onderop'
Als docent en onderzoeker heb je een belangrijke taak binnen de school. De directie verwacht misschien wel uitkomsten waarop ze kunnen sturen en je collega's vragen zich af wat je nou precies uit dat onderzoek moet komen. Hoe mooi kan het zijn dat je kan aangeven dat je het niet weet en dat de uitkomst bepaald wordt door collega's en leerlingen.
In deze workshop komen thema's als bottom-up empowerment, draagvlak creëren en erkenning voor onderzoek aan bod. Neem zelf een voorbeeld van jouw onderzoek mee, of een idee voor een onderzoek dat je graag zou willen uitvoeren. Paul van Soest heeft ervaring met het geven van workshops en is een jonge enthousiaste docent die al meer dan zes jaar voor de klas staat. Naast lesgeven en workshops heeft hij ervaring met medezeggenschap, persoonlijke begeleiding en doorlopende leerlijnen.

Workshop 2:
Didactief - interview
In een openbaar interview met Monique Marreveld, hoofdredacteur van Didactief, vertellen bestuurders, schoolleiders en academische leerkrachten vanuit hun perspectief over de meerwaarde van academici in het basisonderwijs. Verschillende vragen zullen behandeld worden: hoe ga je om met een gedifferentieerd onderwijssysteem? Op wat voor manier zet je academische leerkrachten in je schoolteam in? Hoe kun je het gesprek aangaan met je schoolleider/bestuurder over je vaardigheden en capaciteiten als academische leerkracht? In twee rondes zullen twee panels daarover worden bevraagd. Met onder andere: Anko van Hoepen (vice-voorzitter PO-raad); Emma Smit (academische leerkracht) en Margreet Vendel (bestuurder PO).

Workshop 3:
MES & VORK
Als academici in het basisonderwijs ben je opgeleid als bruggenbouwer. Jij bent degene die de theorie en de praktijk met elkaar moet verbinden. Wat zou er gebeuren als verschillende academici hun krachten bundelen en de ideale school gaan ontwerpen? Dit gaan we met elkaar ervaren. "MES & VORK - voeding voor onderwijs" is er voor collega's uit het basisonderwijs die net als wij willen blijven nadenken over het onderwijs. Bij Mes & Vork word je aan het denken gezet. Je wordt geïnspireerd door collega's met verschillende achtergronden. Ook word je gestimuleerd om jouw onderwijs te blijven onderzoeken en bevragen. Zo creëren we samen 'voeding voor onderwijs'.

Workshop 4:
Up-to-date met open access!
Hoe blijf je up-to-date wat betreft wetenschappelijke literatuur als je geen toegang meer hebt tot databases? Hoe zoek je naar recente onderzoeken, interessante artikelen en andere literatuur om je te blijven professionaliseren als academische leerkracht? Daar leer je over tijdens deze workshop!
Tom de Schryver is universitair docent aan de Universiteit Twente, met meer dan 15 jaar onderwijservaring. Daarnaast is hij ook werkzaam als informatiespecialist voor de sociale wetenschappen en in die hoedanigheid ook bestuurslid van verschillende werkgroepen rond dat thema. Hij zal je leren hoe je als leerkracht up-to-date blijft door te zoeken naar open-access literatuur op het internet! Een praktische workshop voor academici in het basisonderwijs.

Workshop 5:
Onderzoeksmatig werken in de praktijk
Jan Baan is leraar in het PO en onderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam. De workshop zal gericht zijn op zijn onderzoek en de volgende zaken zullen aan bod komen:
- Wat is onderzoekmatig werken?
- In hoeverre werken academici in het basisonderwijs onderzoeksmatig (eerste resultaten onderzoek)?
- Hoe zou je binnen je eigen school of groep onderzoeksmatig kunnen werken?
- Welke factoren bevorderen of belemmeren onderzoeksmatig werken?
De workshop biedt je praktische handvaten voor je eigen onderwijspraktijk!


Locatie

Locatie:
Onderwijscoöperatie
Straat:
Arthur van Schendelstraat 600
Postcode:
3511 MJ
Plaats:
Utrecht
Land:
Netherlands