Linkedintwitter logo silhouette 4Facebook Transparent

E-mailadresAfdrukkenExport ICS

Congres Basisvaardigheden

Titel:
Congres Basisvaardigheden
Wanneer:
wo, 10. mei 2023, 13:45 h - 18:30 h
Locatie:
Zie beschrijving - Amsterdam, Noord Holland
Categorie:
Congres

Omschrijving

Aanstaande 10 mei organiseert de BAB in samenwerking met het Landelijk Netwerk Universitaire Pabo’s het Congres Basisvaardigheden. 

De keynote zal worden verzorgd doorprof. dr. Hans van Luit, die een inspirerende lezing zal geven vanuit zijn expertise op het gebied van rekenonderwijs. Hierbij zal hij ingaan op de sleutelrol van de leerkracht voor effectief reken-wiskundeonderwijs.  Daarna volgt een workshopronde, waarin dieper wordt ingegaan op de basisvaardighedenlezen (jeugdliteratuur), burgerschap en computational thinking. De workshops worden verzorgd door een hoogleraar en een academische leerkracht, welke samen vanuit hun eigen expertise een brug zullen slaan tussen wetenschap en onderwijspraktijk. De workshop duurt 90 minuten, zodat er veel ruimte is voor verdieping op het onderwerp op basis van de laatste inzichten uit onderzoek en discussie over de toepassing hiervan in de lespraktijk. Ook zal tijdens het Congres Basisvaardigheden de uitreiking van de scriptieprijs door het Unipa-Netwerk plaatsvinden. Dit biedt de gelegenheid om op een laagdrempelige manier kennis te nemen van een verschillende onderwijsonderzoeken. 

De middag zal worden afgesloten met een borrel en eenvoudige maaltijd.

Programma:

13.15-14.00 Inloop en opening
14.00-15.00 Keynote door prof. dr. Hans van Luit
15.15-16.45 Workshopronde met keuze uit: 

Lezen (jeugdliteratuur)

Zijn leesroutines makkelijker te ontwikkelen met digitale boeken?
Welke rol heb je als leerkracht in het stimuleren van leesroutines bij kinderen?
In de workshop van 
Maria T. Sikkema - de Jong (Marga)en Robin Jansen wordt op deze vragen uitgebreid ingegaan en ga je in gesprek over jouw rol als leerkracht in het stimuleren van de leesontwikkeling zowel op school als thuis.

 

Burgerschap

Met name in de grote steden is diversiteit niet meer weg te denken uit de klas. Dit maakt het soms lastig voor de leerkracht, want hoe ga je op een positieve manier om met culturele verschillen? Hoe zorg je ervoor dat alle kinderen zich verbonden voelen met de school, inclusief leerlingen met een (niet-westerse) migratieachtergrond? De wet burgerschapsonderwijs geeft als opdracht dat kinderen kennis moeten maken met verschillende achtergronden en culturen van leeftijdsgenoten. Diversiteit is dus een belangrijk onderdeel van burgerschap.

In deze workshop van Judith 't Gilde en Caroline Verschoor-Plomp kijken we naar een casus uit Oostenrijk en bespreken we hoe je wetenschappelijke inzichten, zoals Funds of Knowledge (buitenschoolse kennisbronnen), Cultureel Responsief Lesgeven en de Intergroup Contact Theory praktisch kan omzetten in je klas/ school ter bevordering van het burgerschapsonderwijs. 

 

Computational thinking

Wat is computational thinking en waarom is dit belangrijk voor kinderen? Hoe kun je de programmeertaal Hedy inzetten in de klas?
In de workshop van Sabina Chiță 
en Marleen Gilsing maak je kennis met het begrip computational thinking en ga je aan de slag met je eigen CT-vaardigheden aan de hand van Hedy, een pedagogische en toegankelijke programmeertaal voor kinderen die gratis beschikbaar is. Neem voor deze workshop je eigen laptop of tablet mee.

17.00-18.30 Uitreiking scriptieprijs Unipa-Netwerk
18.30-19.30 Borrel en eenvoudige maaltijd


Wanneer? 10 mei om 13.45 uur- 19.30.
De inloop is vanaf 13.15, rond 18.30 uur eindigt het formele deel van het programma en wordt het congres afgesloten met een borrel en eenvoudige maaltijd.
Waar? Universiteit van Amsterdam.
Evenementenruimte De Brug, Roeterseilandcampus, Nieuwe achtergracht 127, Gebouw REC D, vierde verdieping.
 Gratis voor BAB-leden, niet BAB-leden betalen €50,-.

 

Aanmelden kan via: https://bab.nl/index.php/nl/contact-aanmelden/aanmelden-congres-mei-2023 

Flyer 30.03 versie 4


Locatie

Locatie:
Zie beschrijving
Plaats:
Amsterdam
Provincie:
Noord Holland
Land:
Netherlands